bybente

SMALL TALK

Trist, men nødvendig!

Det er med et litt veldig tungt hjerte jeg har bestemt meg for å slutte å lage såpe…

Salget gikk drastisk ned i mars i fjor da viruset spredte seg og regler om håndhygiene ble innført. Selv om virus ikke kan klare å feste seg på såpestykker pga virusets “konstruksjon”, tok mange et valg om å gå helt over til flytende pumpesåpe.Det er ekstremt kostbart å produsere såper for salg her i landet. Mange av ingrediensene og nesten alt utstyr må bestilles fra utlandet med stadig høyere fraktpriser.
I tillegg, og det er dette som har vært avgjørende for min del, finnes det en “usynlig” kostnad som gjør det umulig å drive smått på såpeproduksjon for salg. Alle land i EU, samt EØS land, må ha en godkjenning for å kunne selge såper (og kosmetikk).
Kort fortalt koster en godkjenning mellom 5000-10000 pr såpeoppskrift. I tillegg må en få en godkjenning pr ekstra ingrediens en har i såpene utover basisoppskriften.

Til nå har jeg produsert litt på siden av loven, dvs jeg har en godkjenning som jeg har forsøkt å lage alle såpene innenfor, men sannheten er at bare det å endre lukt eller farge, ville krevd en ekstra godkjenning for hver såpe jeg lager. Siden salget har gått såpass ned, er utgiften med godkjenninger altfor høy til at jeg kan fortsette. Jeg regnet på det, og for min del ville jeg måtte ta over 300 kroner for et såpestykke, skulle jeg regnet inn hva det faktisk koster når alt inkluderes.
Jeg syns det er kjempetrist, for etter hodeskaden for endel år siden, har såpelaging vært som terapi når jeg ikke klarte å fungere i andre typer aktiviteter og jobber.Men sånn er det.Det er derfor du i det siste har sett at det har dukket opp andre produkter i butikken min. Klistermerkene, hårstrikkene, notatbøkene osv lages nå med samme kjærlighet som såpene ble laget. Den ene terapien byttes ut med endel andre.

Jeg håper du vil følge med videre, og jeg er utrolig takknemlig for støtten dere har gitt til nå.
Såpene jeg har blir i neste uke kraftig redusert i pris for å tømme lageret. Det som er til overs mot slutten av mars, blir donert bort.

Bente

(PS: oppvasksåpen vil fortsette å være for salg)

Have any Question or Comment?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *